"Must-sees"-promenaden

Alla känner till Fernsehturm, Brandenburger Tor, Museumsinsel och andra sevärdheter som man "måste" se när man åker till Berlin. Dessa är oftast också populära turistmål av en anledning. Unter den Linden, som leder förbi många av dessa, är dock inte så imponerande just nu. Paradgatan är nämligen mest en byggarbetsplats och kommer förmodligen fortsätta vara det ett bra tag framöver (pga. utbyggnad av tunnelbanenätet) och är inte alls så ståtlig som jag förmodar att den kan vara. Istället kan man med fördel gå längs kanalen.
 
En fin promenad som avverkar många "must-sees" är att utgå från Alexanderplatz och ta en titt på Fernsehturm. Kanske åker man upp för att få se Berlins bästa utsikt. Om man inte orkar köa ska jag tipsa om andra utsiktsplatser med både kortare kö och billigare (om något) inträde i senare inlägg. Därifrån går man sedan till Museumsinsel via Marx-Engels-Forum.
 
Mamma, pappa och jag vid Marx-Engels-Forum
 
På Museumsinsel finns många museer i pampiga byggnader, varav många innehåller konstverk och andra föremål från olika forntida och antika civilisationer. Den som vill kan säkerligen spendera en hel dag (eller mer) där. Den som inte är på museumshumör kan istället fortsätta längs början av Unter den Linden men vika av norrut senast vid Friedrichstrasse tills man kommer till kanalen och sedan gå längs med denna bort mot riksdagshuset.
 
Berliner Dom som ligger på Museumsinsel. I bakgrunden Fernsehturm
 
När man kollat riksdagshuset och regeringskvarteren kan man göra en avstickare upp till minnesmärket över sovjetiska soldater under andra världskriget. Sedan kan man gå tillbaka mot Brandenburger Tor.
Sovjetiska minnesmärket
 
Brandenburger Tor
 
Därifrån kan kan sedan gå söderut mot Potsdamer Platz. På vägen passerar man judiska minnesmärket över förintelsen. Den som är intresserad kan vika av österut här och leta upp platsen där Hitlers bunker är begravd. Där finns dock inte mer att se än en infoskylt eftersom bunkern har dolts och en parkeringsplats placerats ovanpå.
 
Väl på Potsdamer Platz kan den som vill åka up Kolhoff Tower och få en fin utsikt och samtidigt få se en utställning om Potsdamer Platz intressanta historia. Hela Potsdamer Platz var ju ödeland när Berlinmuren fanns och efter murens fall byggdes massor med nya moderna byggnader upp på europas dåvarande störtsta byggarbetsplats. 
 
Från Potsdamer Platz kan den som har ork kvar i benen sedan gå till kommersens högborg: Checkpoint Charlie. På vägen passerar man då museet Topographie des Terrors. Är man sugen på ett informativt och väluppbyggt museum är detta ett mycket bättre val än det hypade Checkpoint Charlie-museet...
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0