Bästa "Insider-tipsen"

Som jag skrev i förra inlägget är de popiulära turistmålen oftast populära av en anledning. Detta inlägg tänkte jag dock ägna åt några platser/aktiviteter som kanske inte är det första man kommer på att man vill se i Berlin men som (enligt mig) är väl värda att besöka!
 
1. Berliner Unterwelten

Detta är en förening som gör guidade turer i Berlin på olika teman. Under våra två sista veckor i Berlin gick vi på tre av fem turer. Den första gick genom en bunker från första världskriget (som egentligen inte var en bunker eftersom taket var alldeles för tunt men Hitler ville få folk att tro att de var trygga i alla fall), den andra handlade om underjordiska flyktvägar under berlinmuren (framförallt egengrävda) och den tredje var i en luftvärnsborg från andra världskriget, ett s.k. Flakturm.  Dessa guidningar är helt klart värda en första plats på denna lista. De behandlar intressanta teman och har mycket duktiga guider. Mer kan ni läsa på Berliner Unterweltens hemsida
 
2. Kanalen i Kreuzberg med omgivningar

En av de finaste ställena i Berlin är, enligt mig, kanalen i Kreuzberg och då tänker jag väl framförallt på Bärwaldbrücke och österut. Detta tipset gäller väl dessutom framförallt på sommaren då det är grönt och fint och mycket folkliv längs detta stråk. När man ändå är i krokarna kan man passa på att från Kottbusser Brücke gå upp till Oranienstrasse, Berlins "turkgata" med många trevliga krogar och roliga affärer. Och på vägen får man inte missa Wonderwaffel, våffelstället där man kan få en nygräddad våffla med valfria toppings för 3 euro! Väljer man istället att gå vidare en liten bit längs kanalen och vika upp så att man kommer till Görlizer Bahnhof hittar man även där mycket trevliga kvarter. Restaurangen Hannibal, som ligger precis vid tunnelbanestationen, blev en av våra favoriter. Lokalen må se ruffig ut men maten är god och prisvärd!
 
Kanalen en sommarkväll
 
3. Freiluftkinos

Om man är i Berlin under sommaren tycker jag definitivt att man ska titta på film under bar himmel i en skön solstol med en öl i handen. Under sommaren finns det olika utomhusbios på olika platser i Berlin och under juli och augusti visar många av dem filmer både fredag, lördag och söndag och ibland även mitt i veckan. Freiluftskino Kreuzberg var den som vi besökte. Fördelen med den var att den hade lite internationell inriktning., vilket betydde att alla filmer visades med orginalljud och när orginalspråket var tyska var det textat på engelska, vilket gjorde att även min icke-tysktalande sambo kunde få ut nånting av biobesöket.
 
Freiluftskino Kreuzberg
 
4. Ein000

Ein000 är en shoppingguide som ges ut två gånger om året. Den innehåller en massa roliga, charmiga, konstiga, orginella butiker runt om i Berlin. Jag är inte den mest klädintresserade tjejen, men om det är något som hade kunnat förvandla mig till en shop'a'holic så skulle det vara någon av dessa affärer. Shoppinghäftet är smart uppdelat efter olika områden med tillhörande kartor. Genom att besöka en hel del av dessa butiker fick vi inte bara kolla på en massa roliga kläder och prylar utan även upptäcka mysiga kvarter som vi förmodligen inte hittat annars.
 
5. TU Berlins Mensa i Telekom-höghuset

Som nämndes i förra inlägget är kötiden för att åka upp i Fernsehturm ofta väldigt lång. Då kan TU Berlins Mensa (=universitetscafeteria) i Telekom-höghuset vid Ernst-Reuter-Platz vara ett bra alternativ. Cafeterian ligger på 20:e våningen och serverar helt okej käk för en billig peng och till en fantastisk utsikt. Andra alternativ till Fernsehturm: Flakturm Humboldhain, Siegeseule och Kolhoff Tower. 
Uppe i Telekom-höghuset
 
6. Kastanienalle

Kanske ingen jätte-insider eftersom den nog är relativt känd för att vara en mysig gata. I början på gatan (om man utgår från Eberswalderstrasse) finns en mycket prisvärd italiensk restaurang med pizzor för mellan 2,90-3,90 euro (om jag inte minns fel). Fortsätter man hittar man roliga affärer och många barer med billiga cocktails. Överlag är Prenzlauerberg (stadsdelen där denna gata ligger) mycket fin.
 
7. Rederi Winkler, City-tour 1.
Rederi Winkler är väl inte heller någon insider egentligen eftersom den riktar sig till just turister, men eftersom utgångspunkten ligger en bit ut, vid Schlossbrücke Charlottenburg, missar man den kanske och tar en kortare tur med någon av båtarna som trängs vid museumsinsel istället. Denna turen är hela 3 timmar lång och går inte bara i de centrala delarna utan även t.ex. längs med east-side gallery och genom kanalen i Kreuzberg. Det hela kostar 20 euro vilket blir mycket sightseeing för pengarna!
 
 
      
Bilder från båtturen
 
8. Revalerstrasse 99

Om man är intresserad av av graffitti-konst har man mycket att se i Berlin. Detta är en nergången före detta bangård som är fullsprängd med graffitti i alla former och färger. Känns väldigt berlinskt. På området huserar olika föreningar som har olika aktiviteter, t.ex. barer, klubbar och en utomhusbio. Jag var tyvärr bara här en söndag-förmiddag då det inte var så mycket på gång och kan inte säga så mycket om stämningen här en lite bättre vald tid, därav den låga placeringen. Men som sagt, graffittin i sig gör det värt att åka dit!
 
          
Revalerstrasse 99
 
 
 

"Must-sees"-promenaden

Alla känner till Fernsehturm, Brandenburger Tor, Museumsinsel och andra sevärdheter som man "måste" se när man åker till Berlin. Dessa är oftast också populära turistmål av en anledning. Unter den Linden, som leder förbi många av dessa, är dock inte så imponerande just nu. Paradgatan är nämligen mest en byggarbetsplats och kommer förmodligen fortsätta vara det ett bra tag framöver (pga. utbyggnad av tunnelbanenätet) och är inte alls så ståtlig som jag förmodar att den kan vara. Istället kan man med fördel gå längs kanalen.
 
En fin promenad som avverkar många "must-sees" är att utgå från Alexanderplatz och ta en titt på Fernsehturm. Kanske åker man upp för att få se Berlins bästa utsikt. Om man inte orkar köa ska jag tipsa om andra utsiktsplatser med både kortare kö och billigare (om något) inträde i senare inlägg. Därifrån går man sedan till Museumsinsel via Marx-Engels-Forum.
 
Mamma, pappa och jag vid Marx-Engels-Forum
 
På Museumsinsel finns många museer i pampiga byggnader, varav många innehåller konstverk och andra föremål från olika forntida och antika civilisationer. Den som vill kan säkerligen spendera en hel dag (eller mer) där. Den som inte är på museumshumör kan istället fortsätta längs början av Unter den Linden men vika av norrut senast vid Friedrichstrasse tills man kommer till kanalen och sedan gå längs med denna bort mot riksdagshuset.
 
Berliner Dom som ligger på Museumsinsel. I bakgrunden Fernsehturm
 
När man kollat riksdagshuset och regeringskvarteren kan man göra en avstickare upp till minnesmärket över sovjetiska soldater under andra världskriget. Sedan kan man gå tillbaka mot Brandenburger Tor.
Sovjetiska minnesmärket
 
Brandenburger Tor
 
Därifrån kan kan sedan gå söderut mot Potsdamer Platz. På vägen passerar man judiska minnesmärket över förintelsen. Den som är intresserad kan vika av österut här och leta upp platsen där Hitlers bunker är begravd. Där finns dock inte mer att se än en infoskylt eftersom bunkern har dolts och en parkeringsplats placerats ovanpå.
 
Väl på Potsdamer Platz kan den som vill åka up Kolhoff Tower och få en fin utsikt och samtidigt få se en utställning om Potsdamer Platz intressanta historia. Hela Potsdamer Platz var ju ödeland när Berlinmuren fanns och efter murens fall byggdes massor med nya moderna byggnader upp på europas dåvarande störtsta byggarbetsplats. 
 
Från Potsdamer Platz kan den som har ork kvar i benen sedan gå till kommersens högborg: Checkpoint Charlie. På vägen passerar man då museet Topographie des Terrors. Är man sugen på ett informativt och väluppbyggt museum är detta ett mycket bättre val än det hypade Checkpoint Charlie-museet...
 
 
 

Auf Wiedersehen Berlin!

Det där med att blogga kontinuerligt under min Berlin-vistelse har uppenbarligen inte gått så bra. Idag är det dags att lämna denna stad och åka tillbaka till Göteborg. Det är med blandade känslor jag gör det. Å ena sidan ska det bli välidgt skönt att komma hem till gamla välkända lägenheten i fina Göteborg, som trots allt är bra mycket mer hemma än där jag befinner mig nu. Men samtidigt har jag blivit väldigt fäst vid denna stad och ju mindre tid vi har haft kvar här desto mer har vi insett hur mycket det finns kvar att se.
 
Skolmässigt har detta varit den absolut stressigaste tiden hittills i mitt liv. Jag tog mig kanske lite vatten över huvudet när jag valde kurser och skulle kanske ha valt någon "flumkurs" för att lätta upp det lite mer. Nu tog jag åtta kurser som alla var rätt krävande. Å andra sidan tyckte jag de, åtmindstonde periodvis, var mycket intressanta. Om universitetet har jag dock inte mycket positivt att säga, vilket väl är en orsak till att det inte känns som att jag har lärt mig så mycket genom undervisningen, trots allt slit. Jag tror jag återkommer till detta i ett senare inlägg.
 
Så himla mycket nytt umgänge har det inte blivit denna termin. Detta har väl dels berott på att jag inte har varit en "typisk" erasmusstudent (=någon som vill festa så mycket och ofta som det överhuvudtaget är möjligt) och dels för att jag helt enkelt inte haft tid (plugg och besök har tagit tid, och sen har jag velat ha lite tid för mig själv att varva ner ibland). Trots det har jag ändå träffat en del fina människor som jag hoppas på att ha lite fortsatt kontakt med och som man kanske kan få träffa igen någon gång nånstans i världen.
 
Att vara ifrån Rasmus har, som kanske märkts av tidigare inlägg, varit mycket jobbigare än någon av oss hade kunnat föreställa oss. Men nu efterhand känns det ändå väldigt värt det, om inte annat så för den fina sommaren vi har fått ha tillsammans här i Berlin. Eller, Rasmus har fått ha det fint och ledigt och jag har fått ha någon som lugnat och stöttat mig när det har varit som tuffast med plugget. Runt den 25e juli blev jag dessutom klar med (i princip) allt som har med plugg att göra och vi har båda fått vara turister på heltid.
 
Det bästa med dessa fem månader har väl varit att jag har fått göra det jag hade hoppats på när jag åkte hit: att lära känna Berlin ordentligt. Innan jag åkte hit i mars tyckte jag att Berlin var en väldigt spretig stad med många ruffiga kvarter och otrevlig servicepersonal. Spretigheten har jag lärt mig uppskatta, det är ju faktiskt den som gör Berlin till Berlin, och ruffigheten har jag lärt mig se charmen i. Den otrevliga servicepersonalen är det väl svårare att hitta nåt positivt med, men den har man väl vant sig vid. Det allra bästa är väl att det finns så himla mycket att upptäcka i denna stad. Jag har samlat på mig en himla massa smultronställen och tips för den som har vägarna förbi Berlin, även detta tänkte jag spara till ett senare inlägg.
 
Som ni märker hänvisar jag till senare inlägg hela tiden. För en gångs skulle tänkte jag nämligen undvika att skriva ett enda monsterlångt inlägg om ALLT som hänt utan göra det hela lite mer kategoriserat. Det finns mycket att berätta så det är väl lika bra att jag suger på denna karamell en liten stund till.
 Fernsehturm runt påsk
 
RSS 2.0