Bästa "Insider-tipsen"

Som jag skrev i förra inlägget är de popiulära turistmålen oftast populära av en anledning. Detta inlägg tänkte jag dock ägna åt några platser/aktiviteter som kanske inte är det första man kommer på att man vill se i Berlin men som (enligt mig) är väl värda att besöka!
 
1. Berliner Unterwelten

Detta är en förening som gör guidade turer i Berlin på olika teman. Under våra två sista veckor i Berlin gick vi på tre av fem turer. Den första gick genom en bunker från första världskriget (som egentligen inte var en bunker eftersom taket var alldeles för tunt men Hitler ville få folk att tro att de var trygga i alla fall), den andra handlade om underjordiska flyktvägar under berlinmuren (framförallt egengrävda) och den tredje var i en luftvärnsborg från andra världskriget, ett s.k. Flakturm.  Dessa guidningar är helt klart värda en första plats på denna lista. De behandlar intressanta teman och har mycket duktiga guider. Mer kan ni läsa på Berliner Unterweltens hemsida
 
2. Kanalen i Kreuzberg med omgivningar

En av de finaste ställena i Berlin är, enligt mig, kanalen i Kreuzberg och då tänker jag väl framförallt på Bärwaldbrücke och österut. Detta tipset gäller väl dessutom framförallt på sommaren då det är grönt och fint och mycket folkliv längs detta stråk. När man ändå är i krokarna kan man passa på att från Kottbusser Brücke gå upp till Oranienstrasse, Berlins "turkgata" med många trevliga krogar och roliga affärer. Och på vägen får man inte missa Wonderwaffel, våffelstället där man kan få en nygräddad våffla med valfria toppings för 3 euro! Väljer man istället att gå vidare en liten bit längs kanalen och vika upp så att man kommer till Görlizer Bahnhof hittar man även där mycket trevliga kvarter. Restaurangen Hannibal, som ligger precis vid tunnelbanestationen, blev en av våra favoriter. Lokalen må se ruffig ut men maten är god och prisvärd!
 
Kanalen en sommarkväll
 
3. Freiluftkinos

Om man är i Berlin under sommaren tycker jag definitivt att man ska titta på film under bar himmel i en skön solstol med en öl i handen. Under sommaren finns det olika utomhusbios på olika platser i Berlin och under juli och augusti visar många av dem filmer både fredag, lördag och söndag och ibland även mitt i veckan. Freiluftskino Kreuzberg var den som vi besökte. Fördelen med den var att den hade lite internationell inriktning., vilket betydde att alla filmer visades med orginalljud och när orginalspråket var tyska var det textat på engelska, vilket gjorde att även min icke-tysktalande sambo kunde få ut nånting av biobesöket.
 
Freiluftskino Kreuzberg
 
4. Ein000

Ein000 är en shoppingguide som ges ut två gånger om året. Den innehåller en massa roliga, charmiga, konstiga, orginella butiker runt om i Berlin. Jag är inte den mest klädintresserade tjejen, men om det är något som hade kunnat förvandla mig till en shop'a'holic så skulle det vara någon av dessa affärer. Shoppinghäftet är smart uppdelat efter olika områden med tillhörande kartor. Genom att besöka en hel del av dessa butiker fick vi inte bara kolla på en massa roliga kläder och prylar utan även upptäcka mysiga kvarter som vi förmodligen inte hittat annars.
 
5. TU Berlins Mensa i Telekom-höghuset

Som nämndes i förra inlägget är kötiden för att åka upp i Fernsehturm ofta väldigt lång. Då kan TU Berlins Mensa (=universitetscafeteria) i Telekom-höghuset vid Ernst-Reuter-Platz vara ett bra alternativ. Cafeterian ligger på 20:e våningen och serverar helt okej käk för en billig peng och till en fantastisk utsikt. Andra alternativ till Fernsehturm: Flakturm Humboldhain, Siegeseule och Kolhoff Tower. 
Uppe i Telekom-höghuset
 
6. Kastanienalle

Kanske ingen jätte-insider eftersom den nog är relativt känd för att vara en mysig gata. I början på gatan (om man utgår från Eberswalderstrasse) finns en mycket prisvärd italiensk restaurang med pizzor för mellan 2,90-3,90 euro (om jag inte minns fel). Fortsätter man hittar man roliga affärer och många barer med billiga cocktails. Överlag är Prenzlauerberg (stadsdelen där denna gata ligger) mycket fin.
 
7. Rederi Winkler, City-tour 1.
Rederi Winkler är väl inte heller någon insider egentligen eftersom den riktar sig till just turister, men eftersom utgångspunkten ligger en bit ut, vid Schlossbrücke Charlottenburg, missar man den kanske och tar en kortare tur med någon av båtarna som trängs vid museumsinsel istället. Denna turen är hela 3 timmar lång och går inte bara i de centrala delarna utan även t.ex. längs med east-side gallery och genom kanalen i Kreuzberg. Det hela kostar 20 euro vilket blir mycket sightseeing för pengarna!
 
 
      
Bilder från båtturen
 
8. Revalerstrasse 99

Om man är intresserad av av graffitti-konst har man mycket att se i Berlin. Detta är en nergången före detta bangård som är fullsprängd med graffitti i alla former och färger. Känns väldigt berlinskt. På området huserar olika föreningar som har olika aktiviteter, t.ex. barer, klubbar och en utomhusbio. Jag var tyvärr bara här en söndag-förmiddag då det inte var så mycket på gång och kan inte säga så mycket om stämningen här en lite bättre vald tid, därav den låga placeringen. Men som sagt, graffittin i sig gör det värt att åka dit!
 
          
Revalerstrasse 99
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0