Stressiga veckor

Blogginläggen kommer mer sällan än vad jag hade velat, men de senaste två veckorna har verkligen varit fullt upp! Mitt humör har pendlat från att vara frustrerad över att allt verkar så krångligt till att bli riktigt taggad inför terminen när saker och ting har fungerat. Som jag nämnde i förra inlägget har dessa veckor framförallt handlat om att försöka få koll på vilka kurser det egentligen är jag ska läsa i vår. Nu när det börjar klarna är det bara en kurs från mitt Learning Agreement (preliminära kursval som jag gjorde i höstas) som jag fortfarande ska läsa.
 
Förra veckan började på värsta möjliga sätt, nämligen genom att just det jag varit rädd för hände; den första kursen jag gick på visade sig vara på helt fel nivå (den motsvarade mer eller mindre sådant som jag redan gjort på Chalmers) och jag insåg att jag inte skulle kunna tillgodoräkna mig den i min examen. Jag fick panik och började leta efter en massa nya kurser. Under veckan försökte jag ta en dag i taget och försökte verkligen hitta så många kurser som möjligt som jag skulle testa att gå på. Ytterliggare en kurs visade sig vara på fel nivå vilket ledde till mer stress och jag började panika över om jag ens skulle få ihop mina poäng. Allteftersom veckan gick märkte jag dock att de flesta kurser borde funka bra (även om vissa är väldigt svåra). Nu i veckan har jag dessutom fått plats på både en tyskakurs och en projektkurs (mer om denna senare) så nu är jag plötsligt uppe i 44 poäng, vilket betyder att jag kommer kunna stryka nästan en tredjedel av de kurser jag valt. Såhär ser mitt schema ut just nu:
 
 
Fyra kurser är jag väldigt säker på att jag vill läsa: tyskakursen, Moderne SanitärsystemeGrundlagen des Schienenverkehrs (rälstrafikens grunder) och Energiseminar: SolarkücheDen senare är en projektkurs som utarbetats av studenter. Vi ska bygga ett solarkök och bjuda på mat från det på Tempelhofer Feld i sommar. Det låter kanske flummigt men jag tror att det kommer att bli en mycket lärorik kurs. Ingen i gruppen har direkt några förkunskaper utan vi ska lära oss om ämnet gemensamt genom att hålla små föredrag för varandra. Vi ska dessutom turas om att hålla i veckoträffarna och var och en ska bidra till en skriftlig dokumentation. Mot slutet ska vi ha någon/några bygghelger där vi bygger upp själva solarköket. Det kommer nog bli mycket kul men även språkligt och socialt utmanande. Den biten som de flesta nog tycker känns roligast och lättast är väl den som jag tycker känns jobbigast; under träffarna ska man ofta använda sig av lekar för att dels lära känna varandra, men (som jag förstått det) senare även för att få idéer till projektet. Jag kan ha svårt att vara så spontan som sådana lekar ofta kräver, och på ett främmande språk blir det givetvis svårare. Jag funderade ett tag på om jag verkligen kunde göra den här kursen, men bestämde mig för att jag bara måste prova. Det är ett alldeles för häftigt projekt för att avstå bara för att jag är osäker på min egen sociala förmåga. 
 
Exempel på hur ett solarkök kan se ut
 
Dessa fyra kurser är på sammanlagt 21 poäng. De andra vet jag inte riktigt hur jag ska göra med än, får se om jag bestämmer mig i helgen eller om jag testar att gå ytterligare en vecka på alla. Alla Umweltpolitik-kurserna tycker jag egentligen inte är så spännande men eftersom de är de enda kurserna jag tagit på engelska skulle det kanske vara skönt att inte känna ett språkligt nederlag för en gångs skull. Genderstudies hade varit intressant men hela kursen består av rätt avancerad textanalys vilket kanske blir en för stor utmaning. Jag ska kolla lite på texterna i helgen och se. Kurserna på tisdag förmiddag (8-11) handlar alla om markkemi på olika sätt. Både de och geokemin känns väldigt intressanta, men eftersom jag nog inte riktigt har de rätta förkunskaperna och kurserna känns rätt avancerade blir det kanske för svårt. Det hade dock varit mycket intressant så jag får fundera mer på det. Sprengtechnik låter även det intressant men här pratar läraren lite otydligt ibland. Så av dessa finns det alltså inget solklart val utan jag får nog fundera ordentligt de närmsta dagarna.
 
Nog om skolan för denna gång. Även om mycket har kretsat kring skolan de senaste två veckorna så har jag hunnit med en del annat också. Förra fredagen var jag och min buddy på Stammtisch som anordnas av International Office. De bjöd på mat och dryck till utbytesstudenter och deras buddys. Det var en riktigt trevlig kväll då jag fick snacka med en hel del nytt folk. Bland annat träffade vi en svensk kille som vi var och fikade med igår. Det var trevligt!
 
 
I lördags var jag med min buddy och hennes vänner kastade frisbee. De var alla duktiga på att kasta frisbee, vissa av dem tog till och med en kurs, och för min del var det roligt att prova på. Men jag är ju som jag är när det kommer till sport och efter ett tag blev jag mest frustrerad över att jag kastade lika kasst efter en timme som när jag började... Så jag avvek och tänkte åka hem. Men eftersom det var så fint tänkte jag att jag skulle gå en bit istället. Det slutade med att jag gick hela vägen från Prenzlauerberg och hem, en sträcka på ca 7 km. En härlig promenad. Jag tycker det är kul att gå så mycket som möjligt eftersom man får bättre grepp om hur de olika stadsdelarna ligger i förhållande till varandra jämfört med när man bara åker tunnelbana överallt.
 
I söndags träffade jag en italiensk tjej som jag lärt känna på introduktionsdagen för utbytesstudenter. Vi gick en del av den sträckan längs vattnet i Kreuzberg som jag gick med mamma och pappa och Rasmus när de var här. Nu var det såklart mycket mer folkliv överallt eftersom det hunnit bli riktigt varmt här! Ett mycket trevligt område som kommer att bli ännu trevligare när det kommer lite grönt på träden. Det var trevligt att träffa henne och hon hängde även med till en grillfest i torsdags. Det var utlovat gratis grillad mat om man anmälde sig på facebook, vilket över 700 personer hade gjort. Ändå tyckte arrangörerna att det räckte att ha en enda grill som fick plats med cirka 10 korvar... Detta ledde naturligtvis till en enorm kö. Jag och italienskan stod i kö i över 1,5 timmar innan vi till slut gav upp. Några från det här gänget som jag pratat om innan var också där så efter att äntligen ha fått i oss lite mat från en kebaberia i närheten (vilket också tog en god stund eftersom vi inte var ensamma om att ge upp...) satte vi oss hos dem och tog ett par öl. Det blev en riktigt trevlig kväll till slut, trots dess konstiga början.
 
Det har ju som sagt varit riktigt fint väder de senaste veckorna och så även idag. Det gick verkligen från vinter till typ svensk sommar på typ en vecka. Jag hoppas det håller i sig för Berlin är så mycket finare i solsken än i grådask!
 

Påsklov

 
Nu har det inte blivit något bloggat på ett tag eftersom jag haft besök sedan långfredagen. Mamma, pappa och Rasmus kom hit då. Mamma och pappa åkte hem i måndags och Rasmus var jag och lämnade vid bussterminalen i morse. Rasmus var alltså här i över en vecka så man hade hunnit vänja sig vid att ha honom här. Nu när han har åkt känns det ju väldigt tomt. Jag vet att det blir bättre efter ett tag men just idag är en väldigt konstig dag.
 
Mamma, pappa och jag
 
 
 
 
Vi hann i alla fall med en hel del under tiden de var här. Trots skitkallt väder var vi ute och promenerade en hel del. Hela veckan har det blåst skitkallt och på sin höjd varit ett par plusgrader. Idag har det varit relativt varmt i solen, vilket nästan bara är irriterande... När mamma och pappa var här promenerade vi mycket här i mitt område i alla fall, längs med vattnet (som borde vara en arm av Spree?) och sen längs "turkgatan" Oranienstrasse. Sträckan längs vattnet var fin, men liksom med mycket annat tänkte man att det säkerligen är finare när det hunnit komma lite mer grönt på träden. Även Prenzlauerberg utforskade vi lite när mamma och pappa var här; vi åt en "Kettwurst" - en typisk östtysk korv - i ett korvstånd som stod kvar sedan DDR-tiden och promenerade omkring lite. Ett mysigt område som jag gärna utforskar mer!
 
Pappa är ju väldigt intresserad av modelljärnvägar så på söndagen var vi på ett museum som heter LOXX. Det består av en jättestor modelljärnväg med både modeller av verkliga (t.ex. Reichstag och Fernsehturm) och påhittade miljöer. Det var riktigt roligt, speciellt eftersom att det hände så mycket överallt. De hade byggt upp som en massa olika små berättelser med figurer och annat. Väl värt sitt något dyra inträde!
 
Reichstag i miniatyrformat
 
   
 
Pappa och mamma åkte som sagt hem i måndags, vilket kändes lite sorgligt, de hade gärna fått stanna hela veckan de med! När gäller sightseeingen drog jag och Rasmus ner lite på tempot. I tisdags åkte vi till Alexa, köpcentret där LOXX ligger på översta våningen. I söndags var det helt dött i hela köpcentret, det var liiiite mer folk på tisdagen. Ett riktigt snyggt köpcenter med snygg golvkonst etc. På kvällen gick vi på Jüdisches Museum, ett väldigt stort och intressant museum. De hade blandat historia om judar genom tiderna med lite om hur judar lever idag (traditioner, högtider etc.) på ett snyggt sätt.
 
I tisdags åkte vi till Südkreuz där en längre sträcka av muren är bevarad och där även ingemanslandet mellan den yttre och inre muren visas. Det var mycket intressant men på grund av att det återigen var så himla kallt kunde vi inte gå hela sträckan, det får vi spara till en annan gång. Istället åkte vi och kollade lite i en "second  and first hand"-affär som har rätt roliga grejer och även i en klädesaffär som hette Who killed Bambi?. Jag är inte jätteklädesintresserad men i den affären ville jag köpa ALLT. Och på grund av beslutsångest och snålhet slutade det ju såklart med att jag inte köpte nåt alls...
 
På onsdagen hade jag introduktionsdag i skolan. På förmiddagen fick vi en del information (inte mycket nytt egentligen) och på eftermiddagen var det "Campus-ralley", typ nån lära-känna-skolan-aktivitet med lite frågor om skolan och Berlin. Frågorna var tråkiga och upplägget likaså, så inte den mest givande eftermiddagen med andra ord. Efter skolan mötte jag upp med Rasmus och vi åkte till Frankfurter Tor och gick längs med Karl-Marx-Alle. Enorma och ganska fula byggnader kantade denna breda gata. Det var häftigt att ha sett det i alla fall.
 
I torsdags var vi på Stasimuseet. Vi hade rätt höga förväntningar båda två och blev ganska besvikna. Kanske att man får ett annat intryck om man har en guidning men annars tyckte vi att museet var rätt kasst. Väldigt dålig strukturerat med en blandning av information om DDR i allmänhet och Stasi i synnerhet, med väldigt dålig koppling däremellan. I allmänhet saknades en röd tråd mellan de olika faktarummen. Vi blev först irriterade på att det var oklart i vilken ordning man skulle gå in i de olika rummen men förstod snart att det inte spelade någon roll eftersom det ändå inte fanns någon kronologi eller liknande. Visst fick vi en del nya fakta men det mesta som vi vet om Stasi har vi lärt oss från andra källor (kanske framförallt Carl-Johan Vallgrens bok Berlin på åtta kapitel som varmt rekommenderas till alla som ska vara i Berlin en längre tid!). Synd för museet hade verkligen kunnat göras mycket bättre. 
 
På fredagen blev det en liten utflykt till Spandau, en förort till Berlin med en gammal stadskärna. Det var en mysig stad men mindre än vi trott och vi kändes oss rätt snart färdiga med stället. Återigen ett ställe som säkert är finare vid bättre väder, hade säkert varit mysigt att åka ut dit för ett pubbesök eller middag. Efter det korta besöket där åkte vi till Olympiaparken. Det var ett häftigt ställe, stadion är rätt mäktig och parken har ju en rätt egen historia. Det fanns även ett torn som man kunde åka upp i och trots att det var rätt mulet fick vi en fin utsikt över stan.
Olympiastadion
 
 
 
Igår var Rasmus sista dag i Berlin för den här gången. Vi började med att äta en mysig frukost på ett café här i Kreuzberg och åkte sedan till Treptower Park där det finns ett gigantiskt minnesmärke över sovjetiska soldater som dog i kriget. På kvällen åt vi på en typisk Berlinsk krog och åkte sen upp i Fernsehturm. En fin avslutning på en mycket fin vecka!
Rejäl tysk mat hos Dicke Wirtin
 
Förra onsdagen träffade jag ett Erasmus-gäng som jag introducerades till av en fransos som jag fått kontakt med på Facebook. Det är ett gäng på typ 15 personer (har inte träffat alla än) som hade träffats på nån fest eller nåt. Det som känns särskilt roligt med gruppen är att alla pratar tyska med varandra, vilket är rätt ovanligt bland Erasmusstudenter som brukar hålla sig till engelska. Generellt känns det som en väldigt trevlig grupp och de hittar på saker var och varannan dag. På onsdagen var vi och kollade på Berliner Dom, på torsdagen gick vi på en fest ihop och idag åkte vi upp i kupolen på riksdagshuset och kollade sen på Eastside Gallery. Det känns kul att ha träffat dem och känns verkligen som att jag kan slippa oroa mig för "den sociala biten" mer!
 
 Från kupolen på riksdagshuset
 
Det som jag dock fortfarande är nervös för är skolbiten. Imorgon börjar kurserna och som sagt är man inte föranmäld utan ska gå och anmäla sig på första föreläsningen. Det känns väldigt konstigt och jag nojjar mig för att de ska säga att jag inte alls får läsa de kurser jag valt ut eller liknande. Så denna vecka känns rätt avgörande, antingen klaffar saker och ting och jag kan känna mig lugnare eller så skiter det sig och jag får problem med att få ihop mina poäng. Det återstår att se!

En chokladaffär i närheten av mig. Här är Kaiser-Wilhelms-Gedächtniskirche i choklad
  
 
 PS: Fler bilder läggs kanske till när jag har fått lite bilder av Rasmus. DS
RSS 2.0